William Basinski - The Disintengration Loops


William Basinski'nin müziğini anlatacak kelimelerim yok, iyi ki de yok. Bir gün onun müzikte yaptığını sinemada yapabileceğimi, bunu başarabileceğimi umuyorum.

Lacan okumaya başladığım son günlerde The Disintengration Loops'unu dinliyorum.

Basinski, The Disintengration Loops serisinde, bazı eski, bozuk ses şeritlerini alıp, bir teypte döngüye sıkıştırarak şeritlerin bu döngü içerisinde parçalanırken çıkardığı sesler ile günümüzün sözde sanatçılarının o hala erişemedikleri derinliği yaratabilen bir minimalist. (Bu tanımı ekşisözlük'ten 'self abandonment' adlı yazardan alıntıladım.)

Uzun çalışmalarında yavaş yavaş tükenmenin, hep aynı umudu sürdürdükçe umut edilenin (melodinin) yapısının paramparça olduğu geriye sadece inadın ve nihayet nesnesi bile olmayan bir acının kaldığı şarkılardır. Trajedinin müziği bu, ümit etmeye, inat etmeye, mücadele vermeye devam etmeye rağmen tükenmenin, parçalanmanın, söyleyecek ve ilerleyecek elinde birşey kalmamanın müziği. Basinski'nin müziği umutsuz veya cıvık bir duygusallık içermez, onun manyetik bandı, film şeridi gibidir, duygularından bahsetmez, umudunun hangi şekillere girdiğinden biz onun ne duygular yaşadığını anlarız. (ekşisözlük/coincidencejokeopus)

“Memories are loops, our memories are made of loops. We have loops that constantly go around and around, sometimes it’s bad feedback loops that continue to plague people and cause them pain and stuff like that. These things need to be resolved. The loops helped me to resolve my own bad feedback loops and let them go. Our world is in a bad feedback loop right now. Feedback, when you put a microphone next to a speaker, it’s just a screech. Feedback needs to be surfed, you have to be very careful if you want to work with feedback because otherwise it just destroys everything. We’re at a point right now where we need to get rid of some bad feedback loops and it’s happening. It’s not gonna be pretty but eventually things will resolve.” demiş abimiz.

The Disintegration Loops'un onuncu yıl dönümü için kendisiyle yapılmış bir röportaja buradan, ve onuncu yıl için özel çıkarılmış box-set'e ise buradan ulaşılabilinir. (Bence alıp, bana hediye edebilirsiniz.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder